top of page

VERANDER JOUW GEBIED

Super dat je tot hier bent gekomen en wil bijdragen. Wij snappen dat je ook wil weten wat de kosten en baten zijn. We leggen het je uit.

Hieronder vind je een Excel-tool waarmee je berekeningen kan maken over de kosten van de uitvoering van klimaatadaptieve maatregelen, toegepast op je eigen context. In het begeleidende en verklarende document kunt je lezen hoe je de tool kunt gebruiken en welke voordelen deze voor jouw situatie kan opleveren.

Je eigen kosten en baten analyse

Wat zijn de kosten en baten van klimaatadaptatie?

In het te downloaden Excel-bestand kun je de klimaatadaptieve maatregelen invullen die je overweegt en de kosten en baten ervan berekenen. Het is volledig interactief en kan worden aangepast aan je eigen context. Op zoek naar meer achtergrondinformatie en de logica achter de getoonde kosten en baten in het Excel-bestand? Download het begeleidende en verklarende document om uit te vinden hoe je de tool kunt gebruiken en welke voordelen het voor jouw situatie kan opleveren.

Groene_gevel_gemeentehuis_Aarhus_(45510760875).jpg

- Download nu -

BEREKENINGSTOOL

Hoe zit het met de financiering?

Nu je op de hoogte bent van de kosten en baten, is het organiseren van de initiële investering vaak een punt van zorg bij het toekomstbestendig maken van een bedrijventerrein. Elke gemeente heeft zijn eigen subsidies en regels die bovendien voortdurend veranderen. Als je meer wil weten over de beschikbare lokale financieringsmogelijkheden, zoek dan op de webpagina van uw gemeente of neem rechtstreeks contact met hen op.

download.jfif

MIA en VAMIL

Op nationaal niveau zijn er in Nederland interessante financieringsmogelijkheden voor bedrijven die hun werkomgeving klimaatadaptief willen maken. De twee belangrijkste zijn de Milieu-investeringsafterk (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).

 

Met de MIA kunnen ondernemers 27%, 37% of 45% van de klimaatadaptieve investering aftrekken van hun fiscale winst. Met de VAMIL kun je kiezen in welk jaar je een percentage tot 75% van de geïnvesteerde maatregel wilt afschrijven. Laten we een voorbeeld bekijken:

 

Stel, jouw bedrijf heeft €75.000 fiscale winst en de belasting is 25%. Je onderneming investeert € 50.000 in een specifieke klimaatadaptieve maatregel waarvoor het aftrekpercentage van de MIA 36% bedraagt. Je fiscale winst wordt dan €75.000 - (€50.000 x 0,36) = €57.000. Door gebruik te maken van de MIA betaal je 25% belasting over €57.000 = €14.250, terwijl je zonder de MIA 25% zou hebben betaald over €75.000 = €18.750. Door gebruik te maken van de MIA heb je dus een financieel voordeel van € 4.500.

 

Je kunt de MIA combineren met de VAMIL. Normaal gesproken schrijf je bij een investering elk jaar een deel van de investering af met een normaal maximum van 20%. Met de VAMIL kunt je echter kiezen in welk jaar je 75% van de investering wilt afschrijven op je fiscale winst, waardoor je in totaal minder belasting hoeft te betalen. Meer informatie over de MIA en de VAMIL vind je hier. Door beide slim te combineren kan je fiscale voordeel oplopen tot 14% van de initiële investering.

 

De lijst met investeringen waarop MIA en/of VAMIL van toepassing zijn heet de Milieulijst en wordt jaarlijks bijgewerkt. MIA en VAMIL kunnen worden toegepast op verschillende sectoren zoals industrie, landbouw, mobiliteit en gebouwde omgeving. Voor klimaatadaptatie wordt de sector gebouwde omgeving gebruikt. Meer informatie over de Milieulijst voor de gebouwde omgeving vind je hier en een geactualiseerde versie van de Milieulijst vind je hier. Onder deze investeringen vallen bijvoorbeeld groene daken, het vergroten van het waterbufferend vermogen, het aanbrengen van groene gevels en meer. Let op; de in de Milieulijst aangegeven investeringscode, bij codes die beginnen met D, E of G kan alleen MIA worden toegepast. Voor codes die beginnen met A, B of F kunnen MIA en VAMIL worden toegepast.

Laten  we klimaatadaptatie versnellen!

De tools op deze website geven je een globaal beeld over waar je kunt beginnen met een klimaatadaptieve transformatie. Wil je gespecialiseerde ondersteuning? Stuur ons vooral een e-mail!

bottom of page