top of page

PROBLEEM

'Van de 100.000 hectare bedrijventerreinen in Nederland bestaat slechts 1 procent uit 'natuurlijke elementen'. Daardoor is 87% van de 3.500 bedrijventerreinen gevoelig voor overstromingen bij hevige regenval. De verwachting is dat als er niets verandert, over dertig jaar de gemiddelde temperatuur op een zomerdag kan oplopen tot 40,8 graden Celsius.' - RIVM. 

10224689_anp-18587562.jpg

De grootste problemen

Dit zijn de belangrijkste problemen in verband met klimaataanpassing op bedrijventerreinen - problemen die een ernstige bedreiging vormen voor onszelf, onze bedrijven en onze economie.

Afbeelding2.png

Extreme neerslag

Afbeelding1.png

Oplopende hitte en droogte

Capture.JPG

Gebrek aan verantwoordelijkheid, urgentie en financiering

Aangezien 1/6 van de Nederlandse bebouwde omgeving wordt gebruikt voor bedrijven en productiefaciliteiten, vormen bedrijventerreinen een groot deel van het Nederlandse infrastructuurlandschap. Zij worden gekenmerkt door hoge niveaus van ondoordringbare oppervlakken die warmte vasthouden, wat leidt tot hittestress en het stedelijk hitte-eilandeffect - een verschijnsel waarbij de temperatuur tot 9 graden Celsius kan stijgen ten opzichte van de omgeving. De hoge niveaus van ondoordringbare oppervlakken gaan ook gepaard met een gebrek aan groen en biodiversiteit, wat het hitte-eilandeffect nog verergert en de beschikbare ecosystemen voor wilde dieren onder druk zet. De biodiversiteit op bedrijventerreinen is exorbitant laag. Dit is zeer zorgwekkend aangezien 500 bedrijventerreinen op minder dan 500 meter van een Natura 2000-gebied liggen. 

​

De effecten van het gebrek aan groene en klimaatadaptieve maatregelen gaan verder dan alleen (financiële) effecten op de infrastructuur en (voor de mens) immateriële en onvoelbare effecten op de natuur. Het is bewezen dat groenere werkomgevingen een betere mentale gezondheid bevorderen en stress helpen verminderen. Het lijkt ongelooflijk dat we zoveel tijd doorbrengen in deze grijze, verharde gebieden. Zeker als we beseffen dat meer dan een derde van de langdurige ziekten een mentale oorzaak heeft en verband houdt met de werkdruk. Investeren in groen ziet er niet alleen goed uit, het zal je waarschijnlijk ook terugbetalen door een gezonder personeelsbestand.

 

Voor meer details en berekeningen: klik hier.

Als je dit leest en denkt, oké, Natura 2000, biodiversiteit, wat maakt het uit! 

Laten we het simpel voor je maken. 

 

Onze bedrijventerreinen gaan ontzettend hard achteruit en wij - en onze bedrijven, infrastructuur, financiële structuren, etc, - lopen daardoor elke dag meer risico. We kijken toe naar hoe de problemen zich opstapelen terwijl we de mogelijkheid hebben er iets aan te doen. En vrij gemakkelijk ook. Klik hier voor oplossingen.

​

 

Vind deze tekst inclusief bronnen hier.

Voor het hele rapport over hoe deze tool tot stand is gekomen met een focus op Amsterdam Sloterdijk:

763.jfif
bottom of page